topp_banner

Filip (37) inn i A-lagets trenerteam

Siden Mac Laham påtok seg rollen som sportssjef i Fram har klubben vært på utkikk etter hans erstatter som assistenttrener. Løsningen kommer fra egne rekker og heter Filip Heinig (37). 

37-åringen er allerede hovedtrener på Frams G19-lag. Det vil han fortsatt være, samtidig som han nå blir et fast innslag på A-lagets treninger og kamper.

– Filip er den polske Guardiola, sier Mac og smiler. 

37-åringen har UEFA A-trenerlisens, som innebærer at han har den formelle kompetansen til å trene lag på toppnivå. 

– Jeg er veldig fornøyd med at vi har fått inn Filip. Ikke bare er han skolert, men han er en person som elsker fotball og tenker fotball så og si hele dagen. Han er veldig målrettet og fokusert, sier Mac. 

Mac vil heretter «kun» fungere som spiller og sportssjef for fotball.

Selv har Mac fungert som spillende assistenttrener siden i vinter, samtidig som han påtok seg rollen som sportssjef for fotball på dugnad i mars. I tiden framover fortsetter han som spiller og sportssjef, men overlater altså assistentrollen til Fillip. 

– Hvorfor gir du deg som assistent? 

– Rollene som sportssjef og assistent henger ikke helt sammen, så vi har vært på utkikk etter en ny assistent. Det har egentlig vært planen helt siden jeg gikk inn som sportssjef. 

– Hva er det som ikke henger sammen? 

– Det jeg har kjent på er at jeg som sportssjef ikke har fått fulgt opp (Andreas) Drugge på en god nok måte. Han har ikke fått støtten han trenger fra klubbnivå. På trenerkontoret har jeg vært assistent, og da blir et vanskelig å svitsje om til sportssjef. Men nå blir det mye tydeligere roller, og lettere å forholde seg til for Drugge. Jeg skal tilrettelegge for at trenerteamet får det så bra som mulig, sier Mac. 

Filip Heinig har UEFA A-trenerlisens, og vil fortsatt være trener for Frans G19-lag ved siden av assistentjobben for A-laget.

Andreas Drugge tror også den nye konstellasjonen kan være fornuftig. Mot Start 2 på søndag får han også en sparringspartner på sidelinja, noe han har savnet i sesongstarten.

– Det har fungert bra slik det har vært, men jeg ser også at det ikke går å være ensom trener under kamp og på treningene på dette nivået. Det er for mye å se på samtidig.

– Hva har vært mest utfordrende? 

– For eksempel når man skal trene taktisk. Iblant vil jeg kanskje kun jobbe med de offensive spillerne, men hva skal man da gjøre med de defensive? Det blir lettere å få til den type trening framover. Da kan jeg fokusere på om de lengst framme, eller de lengst bak på banen – og så kan Filip ta seg av den andre delen. Han er også veldig glad i analysedelen, og det er vanskelig å få til når man bare er én, sier Drugge. 

Denne uka har Filip vært godt synlig – og hørbar – på treningsfeltet til A-laget. 

Filip beskrives som analytisk og en ekte «fotballnerd».

– Han kommer inn med noen nye ideer og nye øvelser, som er positivt. Man går jo i sin egen idébank, og til slutt har man rundet den et par ganger. Så det er fint med nye momenter og øyne i treningsuka. Filip er veldig god på treningsopplegget og ser fotball på lik linje som jeg gjør. Jeg tror dette blir veldig bra, sier Drugge. 

Mac har utarbeidet en egen sportsplan for Fram fotball, som skal fungere som en rød tråd fra utviklingsavdelingen og opp til A-laget. Sportsplanen inneholder konkrete delmål og retningslinjer på hvordan Fram skal spille (egen sak om denne kommer). 

Som sportssjef er en av Macs kjepphester at alt som gjøres, både på treningsfeltet og i kamp, skal ha en mening. 

– Det skal være en tanke bak alt vi gjør. Hver enste øvelse skal ha et mål og en mening når det gjelder hvordan vi ønsker å spille som klubb, neste kamp og utvikling av spillere. Målet er at Drugge og Filip skal samarbeide om det, sier han. 

PS! Vår midtbanespiller Emile Dadjo er også en del av trenerteamet på G19-laget til Fram. Torsdag denne uka ledet han sin første økt alene.