topp_banner

Sjekk denne gjengen med lokale unggutter på A-laget

14 av gutta på dette bildet er fra Larvik, én er fra Sandefjord og én fra Tønsberg. 2024-utgaven av Fram blir den mest lokale – og yngste – på veldig mange år. 

– Det viser at vi ønsker å satse lokalt, men også at det er høyt nivå lokalt. Dette er ikke spillere som bare er her for å fylle en lokal kvote. Det er spillere som er gode nok til å bidra på nivået vi er i dag. Og som også kan bidra på et høyere nivå, enten det blir med oss eller med noen andre, sier spillende assistenttrener og «superveteran» Mac Laham (28). 

Selv om han i utgangspunktet er fra Strømmen insisterer Mac på at også han føler seg som larviking. Fram har varslet en økt satsning på lokale krefter i årene som kommer, samtidig som vi selvsagt fortsatt skal supplere stallen med gode spillere utenfor eget fylke – slik vi også har i dag. 

Gjennomsnittsalderen på de 16 spillerne på bildet – der mange blir sentrale spillere kommende sesong og alle unntatt én har vært på banen i vinterens treningskamper – er 19,3 år!

Fra venstre: Simer Kiflesus (16), Jonathan Rydjord Pettersen (22), Theodor Evensen (16), Marius Jacobsen (24), Martin Henriksen (18), Preben Langmo Wold (19), Martin Anthonsen Wurschmidt (18), Ole Vandbakk-Rüther (16), Jeremi Kamecki (20), Magnus Simensen Holthe (21), Jørgen Kili Fjeldskår (21), Isak Solvik Nilsen (23), Neo Drugge Hysén (16), Oliver Armando Brandsæter Helgeland (17), Brian Lysebo Johansen og Mikkel Eiken (16).

– Vi kommer nok aldri til å få en tropp på 20 mann der alle er lokale. Men problemet tidligere har vært at for mange spillere har vært utenfra, og så har de lokale vært i mindretall. Vi har mye talent, kompetanse og kvalitet her i byen. Sånn har det vært i alle år. Men vi har ikke alltid sett dem, sier trener Andreas Drugge. 

Og ikke bare er spillerne på bildet lokale, mange av dem er også helt i startgropa av sin karriere. Flere av dem, som 2007-modellene Simer Keflesus, Ole Vandbakk-Rüther og Theodor Evensen, har alle figurert i vinterens treningskamper. 

Av de 16 lokale er fem spillere født i 2007, én i 2006, fire i 2005, én i 2004, én i 2003, én i 2002, to i 2000 og én i 1997. 

– Er det realistisk å se mange av de unge når alvoret starter? 

– De har allerede vist hvilket nivå de holder i treningskampene. Noen har vi fått øynene opp for i vinter, og noen har vi kjent til tidligere. Vi kan nok fort stille med et lag med åtte av de yngste på banen i år, absolutt. Kanskje vil ikke alle spillere 90 minutter sammen, men at vi får noen av dem på banen ser jeg på som en stor mulighet, sier Drugge. 

Andreas Drugge leder et svært ungt og lokalt sammensatt Fram-mannskap i 2024.

Og legger til: 

– Jeg tror det er viktig både for publikum og næringslivet å se at det jobbes lokalt. Det er mange som kjenner mange. Når de ser at vi jobber systematisk over tid, så tror og håper jeg det kan være vinn-vinn for alle. 

Marius Jacobsen er nesten å regne blant veteranene på laget i en alder av 24 år. Han har vært i klubben siden 2020, men har aldri hatt så mange larvikinger rundt seg i garderoben som nå. 

– Ikke i nærheten. Dette er første året der vi faktisk har noen lokale å bygge rundt, som har bidratt både i 2. divisjon i fjor og så kommer til å være veldig sterke bidragsytere i år. At vi er så mange lokale er veldig positivt for byen og klubben, sier han. 

Marius Jacobsen har hatt kapteinsbindet i to av vinterens treningskamper. Her i 0-0-kampen mot Pors på søndag.

Martin Anthonsen Wurschmidt (18) håper den lokale identiteten i A-laget også viser seg på tribunen i sesongen som kommer. 

– Det blir flere som kommer på kamp når du kjenner dem som er ute på banen. I år kunne vi stilt en ren Larvik-ellever og Larvik-benk i én og samme kamp. Så hvis alle de kan ta med seg foreldrene pluss en besteforelder, så begynner vi allerede å fylle opp tribunen ganske godt, sier han og gliser. 

Det hører imidlertid til historien at deler av Anthonsen-slekta ikke er kjent for å sette sine bein altfor mye i Framparken – selv om bestefar Terje kom på en sjelden visitt i fjor. Og attpåtil vant landslagstrøye! 

– He-he, det skal godt gjøres å få med Anthonsen-folka ned på Fram. Terje var et par kamper i fjor, men jeg vet ikke om det blir noen kamper i år, sier Martin. 

Turn-patriot Terje Antonsen forvillet seg ned i Framparken mot Notodden i fjor for å se barnebarnet Martin – og dro hjem med landslagstrøye og forhåpentligvis mange gode minner.

Før Marius Jacobsen tar ordet: 

– Én ting er at det trekker publikum. En annen er at klubbene rundt i Larvik kanskje får øynene opp for Fram også. At det er noe på gang her, at det går an å utvikle seg som spiller her og jage et høyt nivå i Larvik også, sier han. 

Fram møter Stavanger-klubben Madla til første seriekamp på bortebane om ganske nøyaktig én måned – den 6. april. 

– Hvordan synes du det ser ut med én måned igjen? 

– Brikkene begynner sakte, men sikkert å falle på plass. For det første begynner treningsgruppa å bli bra, og det fylles opp i alle ledd. I tillegg er treningskulturen vesentlig bedre enn tidlig i januar. Da var det litt glissent her. Men nå har det kommet nye på plass, folk har vent seg til kula og nivået på trening blir stadig bedre, sier Marius.