topp_banner

Mac blir sportssjef i Fram

Fra før er han spillende assistenttrener i Fram. Nå har Mac Laham – med fotballstyrets velsignelse – tatt på seg en ekstra rolle som ny sportssjef for fotball.

Denne vil Mac løse på dugnad ved siden av sine andre oppgaver.  

– Jeg er glad i Fram og har lyst til å få til noe med Fram. Det er et sinnssykt potensial i byen her, for fotballen i Larvik er langt bak hva den burde være. Med en sånn stadion, en utviklingsavdeling med mye talentfulle unggutter og mange gode spillere utenfra som fortsatt er på kontrakt i fjor, er det perfekt tidspunkt for å bygge opp noe. Da vil jeg at ting skal bli gjort riktig, sier Mac. 

Mac har lært mye i klubbene han har vært i, og føler han sitter på mye kompetanse som kan brukes til det beste for Fram.

Han er nøye med å understreke at Andreas Drugge er sjefen over alt som skjer ute på banen, enten det gjelder laguttak, treninger eller kampplan. Mac kommer derimot til å få et ekstra ansvar for spillerlogistikk, og for å lage en god bro mellom barne- og ungdomsavdelingen og A-laget. 

Han er godt i gang med arbeidet om en ny og oppdatert sportsplan for fotballen i Fram, som skal synkroniseres med B&U og fungere som et styringsverktøy for hele klubben. Denne vil handle mye om Fram som en utviklingsarena for byens unge talenter, og fokusere på bredt samarbeid, en felles fotballfilosofi og et felles sett med verdier. 

Leder for fotballstyret, Christian Holthe, forteller at det var Mac som tok kontakt med ønske om å bidra enda mer for klubben. Fram har den siste tiden stått uten sportssjef. 

– Mac har enorm arbeidskapasitet og et brennende engasjement og hjerte for klubben. Han kan fotball og har lært mye i de klubbene han har vært i tidligere. At han tar på seg et dugnadsverv nå, for å dra opp de store linjene for klubben i sitt hjerte, synes jeg er flott, sier Holthe.

I garderoben er Mac en spiller på lik linje med alle andre.

Den store arbeidskapasiteten kan komme godt med, for Mac er fra før en dedikert familiemann med samboer Katrine og datteren Aya (snart ett år) på hjemmebane. 

– De vil alltid ha førsteprioritet, forsikrer han. 

I tillegg er han fast ansatt i Reen, der han for tiden er i pappaperm fram til juni.  

– Jeg er heldigvis en person som elsker å jobbe og drive med ting hele tida. Jeg er avhengig av å føle meg produktiv og at jeg bidrar med noe. For min del er det ikke noe stress å påta seg mer jobb, for med god struktur i hverdagen er det utrolig hvor mye tid man har i løpet av en dag, sier han. 

Mac har signalisert at inneværende sesong blir hans siste som spiller. På sikt er planen også at han skal rendyrke sportssjefrollen, og overlate assistentrollen til en annen. Tidspunktet for dette er ikke avgjort. 

– Vi har hatt en runde, både jeg, Andreas og styret, og snakket om alle situasjoner som kan oppstå. Jeg og Drugge tenker heldigvis veldig likt om fotball, og ser fotball med så og si samme øyne. Så vi ser ikke for oss at det skal kunne oppstå konflikter, men jeg forstår at noen kan tenke at det er en litt uvanlig dynamikk, sier Mac. 

Mac har fått et lite kontor i tribunebygget, der han kommer til å tilbringe en del tid framover.

Og fortsetter: 

– Når det gjelder min rolle som spiller, så tenker jeg ikke på noe annet enn det når jeg er ute på banen. Alt som skjer på feltet, og alle beskjeder som blir gitt, kommer fra Drugge. Der er jeg på lik linje med alle andre spillere. Og så må man være ydmyk og se på egen situasjon. Jeg er helt på tampen av min karriere, selv om jeg ikke er så gammel. Men kroppen har begynt å protestere litt. Hvis jeg ikke er helt på topp, får noen andre den spilletiden som jeg ellers kanskje skulle hatt. 

– Men du satser som spiller ett år til? 

– Jeg gir full gass i 2024. Er jeg like god som jeg har vært spiller jeg mest sannsynlig. Er jeg ikke det, så spiller noen andre. 

– Det er ikke så ofte man ser at noen både er sportssjef og spillende assistenttrener? 

Mac gir full gass som spiller i 2024. Og så er planen å legge opp.

– Nei, men igjen: jeg er på lik linje med alle andre spillere på trening og i kamp. Drugge bestemmer alltid hvem som spiller og ikke. Som spiller har jeg ikke tittelen sportssjef. Den tittelen har jeg kun før og etter trening, og før og etter kamp. Finner jeg en spiller i min posisjon som er bedre enn meg, så gjør jeg alt for å hente ham til Fram. Er det en lokal spiller som er veldig jevn med meg, så spiller den lokale spilleren. Det er et steg vi må ta som klubb. Når dagen kommer og jeg ikke er spiller mer, tenker jeg det bare vil være positivt for Fram, sier Mac. 

Trener Andreas Drugge tror løsningen er til det beste for klubben.

– I Mac får vi en sportssjef som kan fotball, som har mange kontakter og som tenker langsiktig. Ikke bare for A-laget, men hele klubben. Det tror jeg er viktig, sier han.

Mac har høye ambisjoner på klubbens vegne, samtidig som han er opptatt av langsiktighet. Og selv om nedrykket til 3. divisjon var blytungt, ser 28-åringen samtidig at det gir muligheten til en slags restart. 

Den er for så vidt allerede i gang, med 16 lokale spillere som bidrar inn i A-troppen. 

– Hvorfor tenker du at timingen er god nå? 

– Vi må bruke nedrykket til noe positivt, og få orden på de tingene som ikke har vært i orden. Timingen er god med personene som er i klubben. I fotballen er vi enige om det meste, og hva vi skal gjøre for at vi alle skal dra i samme retning framover. Potensialet her er stort. Jeg ønsker at det skal bli gjort så bra og riktig som mulig. For klubben og for byen, sier Mac. 

Mac er overbevist om at det finnes et stort potensial for fotball i Larvik, både når det gjelder sport, publikum og næringsliv.

Selv er han fra Skjetten, og samboeren fra Valdres, men paret har bosatt seg i Stavern og ser på Larvik som sin hjemby. Mac kom til Fram første gang i 2017 fra Gjøvik Lyn og ble her til 2019. Så gikk han videre til Strømmen og Kongsvinger, før han igjen returnerte til Fram i 2022. 

– Jeg føler meg som Larvik-gutt, det gjør jeg faktisk. Og i hvert fall som Fram-gutt. 

– Hva ser du på som den største utfordringen for at Fram skal bli en klubb som både utvikler toppspillere, og som spiller på et høyere nivå selv? 

– Vi må få med oss hele byen på dette prosjektet, og vi må få til et samarbeid med klubbene lokalt. Lykkes de lokale klubbene, lykkes Fram også, og motsatt. Klarer vi det, er potensialet i denne byen stort, mener Mac.