topp_banner

Toppscoreren sjonglerer tre ulike jobber

Han reiste fra familie, venner og kjæreste for å spille for Fram. Nå bor Marcus Hällström 1200 kilometer fra hjemplassen og har tre betalte jobber i det han nå kaller sin andre hjemby. 

Samtidig har svensken klatret til 7. plass på toppscorerlista i Frams avdeling. 

Etter lørdagens trening sto 25-åringen fra Piteå igjen på feltet i et ekstra kvarter og terpet avslutninger. De fleste av dem havnet der de skulle – slik de gjerne har gjort for Hällström i hjemmekampene i høst. 

Hattricket mot Notodden var en milepæl, og de to scoringene mot Vålerenga – hvorav det siste var et langskudd av det meget tunge slaget – var en ny bekreftelse på at svensken har prikket inn høstformen. 

– Jeg har nesten ikke kjent igjen meg selv denne sesongen, «hvor har skuddet mitt blitt av?», har jeg tenkt. Men nå føles det som jeg lykkes oftere med å få ballen dit jeg vil, sier Hällström. 

Marcus feirer sitt andre av tre mål hjemme mot Notodden.

Handler det om at du kommer til flere sjanser nå enn i vårsesongen? 

– Jeg har kommet til bra sjanser tidligere også. Jeg tror det handler mer om at man roer seg ned og har mer selvtillit. Da våger man for eksempel å holde litt igjen, i stedet for å ta en maksspurt. Når du havner i en fase der du blir litt desperat etter å score, gir man alt i alle løp. Når man er rolig åpner det seg mer rom, analyserer spissen. 

Hällström er oppe i ni scoringer denne sesongen. Det er flest i Fram, og plasserer ham på 7. plass i avdelingen totalt. Men han har hatt sine tøffe perioder siden han kom til klubben, både sportslig og utenfor banen. 

For eksempel tok det åtte kamper før han scoret sitt første mål, borte mot Notodden. Og når man opplever motgang på banen, blir det fort tyngre å være ny i både by og land. Men Hällström klager ikke – han tror derimot det har vært sunt for mentaliteten hans. 

Han tøffet seg i Ferrari i sommerferien i Italia, men i det daglige tar Hällström stort sett buss eller går mellom jobb, trening eller leilighet.

Hvordan var det å komme hit helt alene? 

– Det var litt tøft, men tøft trenger ikke være feil. Så klart er det ikke lett å komme til en by der du ikke kjenner noen i starten. Jeg har fått hjelp til å finne jobb, men det er mange småting som å sette opp bank og finne ut hvordan man skal komme seg hit og dit. Du har ikke så mange folk å «vende» deg til, som du har hjemme. Men det er utviklende. Det handler om å ta seg gjennom det, for nå kjennes «hur lätt som helst». Det eneste som gnager litt i bakhodet er å ha familie og kjæreste et annet sted, sier Hällström.

Kjæresten til Marcus heter Astrid og er også fotballspiller. Nå bor hun i Stockholm.

Han bor i en loftsleilighet mellom Larvik og Stavern, og sjonglerer for øyeblikket tre ulike jobber, uten å ha tilgang på bil. 

Hvordan kommer du deg på trening? 

– Jeg tar bussen eller går. 

Sykkel da? 

– Jeg har ikke sykkel, men får låne av de jeg bor hos om jeg behøver. De har hjulpet meg masse. Hvis jeg trenger noe, stiller de opp, sier Hällström. 

Marcus i seriepremieren mot Lyn. Det tok åtte kamper før svensken kom i gang med målproduksjonen.

Han starter gjerne hverdagene som vikar og assistent ved Stavern skole, før han reiser videre til Gjerstad natur- og gårdsbarnehage i Tjølling litt seinere på dagen. Deretter er det altså trening på Fram, som gjerne starter 16.30 på hverdagene. 

– Det er litt langt å reise fra skolen til barnehagen og så til trening. Men bare jeg har noe å gjøre på dagtid, og tjener litt penger, er jeg fornøyd. 

Har du hatt perioder der du er blitt sittende i leilighetene på dagtid og vente på treningene på ettermiddagen?

– Jeg havnet i en sånn situasjon da jeg ikke hadde jobb. Det er ganske tærende på psyken, for da sitter du og ser i veggen og lurer på hva du skal gjøre. Så det er ganske fint å ha jobb. 

Marcus viser hvor mange jobber han har – og antall mål han scoret mot Notodden nylig…

Hällström sier en slik periode oppsto i sommer, før skolen hadde startet. 

– Så da begynte jeg å søke jobb, og fikk jobb i barnehagen. Jeg bruker 45 minutter på å komme meg dit. Men nå som jeg vet hvordan alt fungerer er det mye lettere, sier han. 

Hällström ser uansett ut til å blomstre i en hektisk hverdag. Og selv om han er opptatt av ikke å «jinxe» noe, føler han at høstformen har ankommet. Og forhåpentligvis klatrer han ytterligere på toppscorerlista  etter kampen mot Brattvåg søndag ettermiddag… 

Hva synes du om sesongen du har hatt? 

– Den blir bedre og bedre. Jeg synes jeg var i god form i oppkjøringen, og så underpresterte jeg da sesongen startet. Men jeg har alltid vært på trening, gjort det jeg skal og forberedt meg så godt jeg kan. Det har tatt tid, men jeg føler jeg har funnet tilbake til formen jeg vet jeg har inne, sier Hällström.