topp_banner

Slik ble Martin (18) luftens baron

Han startet bare sin andre kamp for Fram i PostNord, men Larvik-gutt Martin Anthonsen Wuhrschmidt (18) så ut som han spilte sin  kamp nummer 100 på dette nivået mot Notodden. 

18-åringen klinket til i duellene, både langs bakken og i lufta, og gikk seirende ut av de aller fleste. Da trener Haakon Lunov holdt en seierstale til spillerne i garderoben etterpå, valgte han å trekke fram sin unge midtstopper.

– Morsomt med Wuhrschmidt. Han spiller bare sin andre kamp, men duellspillet er klasse, sa Lunov. 

Martin Wuhrschmidt var konge i lufta mot Notodden. Foto: Gro Mee Teigen

Hovedpersonen selv var et stort smil etterpå: 

– Dette var deilig. Det har vært gøy å komme inn i laget. I flere kamper tidligere har jeg sittet på benken og tenkt «åh, nå skulle jeg vært utpå der og spilt.» Når man da først får sjansen, er det viktig å ta den. Selv om vi tapte mot Vard sist, følte jeg at jeg gjorde en god kamp. Det ga meg en ny mulighet nå. 

– Hvordan synes du det gikk? 

– Veldig bra, det var bare litt irriterende med de to baklengsmålene. For de kom ikke etter bra spill, men var «Bambi-mål», som Haakon liker å kalle dem. Men alt i alt var det en veldig bra kamp der bak. De skapte ikke mye, sier Wuhrschmidt, som fortsatt er elev på videregående skole. 

Også langs bakken var Martin kompromissløs. Foto: Gro Mee Teigen

Det er noe fascinerende over å være så slank og lett som det 18-åringen er, og samtidig være så robust i duellspillet. Særlig spensten imponerte i kampen mot Notodden – der Wuhrschmidt vant hodeduellene som om han skulle vært Leo Skiri Østigård. 

– Har du trent noe spesielt på det? 

– Det går tilbake til 2021, da jeg spilte på Stag. Jeg fikk et tretthetsbrudd i ryggen, og kunne ikke gjøre noe. Det eneste jeg trente i de 3-4- månedene jeg var ute, var spenst, styrke og hurtighet i beina, og kjernemuskulaturen. Det har hjulpet veldig. For da jeg kom tilbake til fotballbanen, var spensten min noe helt annet. 

– Men det handler vel litt om timing og tøffhet også?

– Det også. Jeg hadde en trener som sa «du skal ikke la ballen treffe hodet ditt, det er du som skal treffe ballen, sier han. 

Du skal treffe ballen – ikke motsatt. Slik er mottoet til Martin Anthonsen Wuhrschmidt. Foto: Gro Mee Teigen

Store deler av familien var på plass for å se Martin spille mot Notodden. Ekstra moro var det å se Larvik Turn-patriot og bestefar Terje Anthonsen på tribunen – der de færreste kan huske å ha sett ham tidligere. 

– Det var sykt, ler Martin. 

– Da jeg signerte kontrakten med Fram nektet han å komme ned og se kampene. Han er Turn-mann så det holder. 

– Men nå er han Fram-gutt?

– Ha-ha, nei, det sier ikke jeg. Da blir det ikke mye arv, fastslår Martin Anthonsen Wuhrschmidt. 

Ikke bare var Turn-patriot Terje Anthonsen en sjelden tur innom Framparken for å se barnebarnet Martin – han vant denne signerte landslagsdrakten også etter å ha tippet riktig pauseresultat.