topp_banner

Fra måltørke til toppscorer

I 2021 var han på banen i 19 kamper uten å score en eneste gang. Denne sesongen er Jonas Bruusgaard så langt den mest målfarlige midtbanespilleren i hele PostNord-ligaen. 

Fem mål på ti kamper er fasiten så langt for 22-åringen fra Oslo – som nylig rundet 50 kamper i Norges flotteste drakt – altså den røde og blå til Fram. 

– Det er morsomt. Jeg vet ikke helt hva det kommer av, men jeg føler alltid at jeg har hatt litt nese for mål, sier Bruusgaard. 

Jonas Bruusgaard feirer etter 2-0-målet mot Vålerenga – hans femte mål for sesongen. Foto: Joachim Hellenes

Slik så det ikke ut i 2021, da han var en del ut og inn av laget som til slutt rykket ned fra 2. divisjon på overtid. Bruusgaard var på banen i 21 kamper det året, uten å notere seg for en eneste scoring. 

Men etter sesongen satte han seg ned med trener Haakon Lunov – og definerte en klar målsetting for sesongen etter. 

– Jeg hadde en prat med Haakon, som spurte meg hva jeg skulle bli bedre på i 2022. Jeg sa at knapt hadde målpoeng i 2021, og at jeg hadde lyst til å score mål og levere målgivende. Så begynte det å løsne litt i fjor, og så har trenden bare fortsatt og jeg har gjort det enda bedre i år, sier han. 

Etter en målløs 2021-sesong noterte Bruusgaard seg for sju mål i 3. divisjon i fjor.

Så langt har 22-åringen scoret i 1-2-tapet mot Træff, i 1-0-seieren mot Fløy, i 1-1-kampen mot Grorud, i 2-1-seieren mot Brattvåg og nå senest i 5-1-seieren mot Vålerenga. 

Med andre ord har flere av målene også vært poenggivende. 

– Jeg er i god form og i flytsonen, og føler at jeg kan score i hver kamp og egentlig hver gang jeg skyter, sier han. 

I PostNord avdeling 1, som er den Fram tilhører, er det bare fem spillere som har scoret mer. Samtlige av dem er også angrepsspillere, mens Bruusgaard i utgangspunktet bekler en rolle som sittende midtbanespiller i 3-4-3. 

I avdeling 2 er det heller ingen midtbanespillere med flere mål. Trener Haakon Lunov er imponert over utviklingen til sin elev.

Haakon Lunov mener Bruusgaard har «ekstrem spisskompetanse» på timingen i boksen.

– Han viste i fjor også at han vet hvor målet står. Det er en veldig god evne han har, med den gode timingen i boksen og at han ofte er der hvor ballen faller ned. Der har han ekstrem spisskompetanse. Det er veldig moro for ham, og veldig bra for oss, sier Lunov. 

I tillegg trekker han fram lederegenskapene til Bruusgaard, som også er en del av kapteinsteamet. I tillegg er han trener i barne- og ungdomsavdelingen i Fram.

– Det som er bra med Jonas, er den personen han er. Både på treningsfeltet og utenfor. Han er veldig engasjert, veldig til stede og utviklingsorientert. Han jobber hardt med egen karriere og utvikling, og det er ekstra moro for trenere å se spillere som får sånn framgang og resultater av jobben som legges ned, roser han. 

Både Mac Laham og Marcus Hällström har meldt seg på i toppscorerkampen. Foto: Joachim Hellenes

Men Bruusgaard skal passe seg for ikke å miste toppscorerhegemoniet i Fram: både Mac Laham (fire mål) og Marcus Hällström (tre mål på de tre siste) begynner å puste ham i nakken. 

– Jeg kom med en liten melding til Hällström i går, flirer Bruusgaard. 

– Men nå som de også har kommet seg i bra scoringsform får jeg se hvor lenge jeg holder meg på toppen! 

For det er ingen grunn til å hvile på laurbærene, noe Lunov også presiserer når det gjelder veien videre for Frams toppscorer. 

– Jonas var tidligere litt inn og ut av laget. Han spilte vingback, han spilte litt som sekser og litt som tier. Nå har han tatt steg gjennom å bli en mer markant figur, ikke minst når det gjelder lederskap. For han, som for alle andre, gjelder det å ta stadig nye steg. Jonas må vise at han er en PostNord-spiller av topp kvalitet. Og at han eventuelt er klar for mer, sier Lunov.