topp_banner

Vil se «skytterens mentalitet» mot Træff

Som tidligere norgesmester i bueskyting har Haakon Lunov tatt med seg noe av terminologien og tankegodset derfra over i fotballen. Deriblant uttrykket «shooters mentality» – som han ønsker å se borte mot Træff i dag. 

– Vi må jobbe knallhardt sammen for å få ut det vi kan. Vi bør og skal vite hva vi er gode for, ha selvtillit og det jeg kaller «shooters mentality» (skytterens mentalitet), sier Lunov. 

– Hva kjennetegner den mentaliteten? 

– Kort forklart: hvis du treffer, så vet du at det er enda større sannsynlighet for at du treffer neste gang. Og hvis du bommer, så er du trygg nok til å vite at sannsynligheten for at du treffer neste gang er høyere. Det er særlig i det siste scenariet at vi mennesker ofte svikter eller sårer oss selv, og roter oss inn i tvil og frykt. Vi må tro at vi bare er én hendelse unna å være på vårt beste, sier han. 

For det har vært mye motgang i sesongstarten for Fram, med tre tap på de første tre kampene. Slikt kan gjøre noe med den kollektive selvtilliten til en spillergruppe. 

Samtidig var det mye positivt å hente fra 2. omgangen mot Arendal sist, der Fram rullet opp flere gode sjanser og med litt marginer kunne tatt med seg poeng fra en av avdelingsfavorittene. 

Fram mot Arendal

– Vi er fornøyd med 2. omgangen, og da tror jeg det var en morsom kamp for publikum. Det var en «go» i laget og på tribunen, samtidig som vi også måtte stikke fingeren i jorda etter kampen. Vi har sett på ting vi ikke har vært fornøyde med i spillet vårt, og det har vi jobbet med på feltet denne uka. 

– Hva mener du med å stikke fingeren i jorda?

– Med resultatene vi har hatt i starten av sesongen, kan vi ikke grave med lupe hele tida. Da blir det veldig slitsomt, hvis du etter hvert tap skal grave deg ned og finne 100 ting å rette opp. Da må du stole på deg selv, og fortsette å se framover. Samtidig er det en balanse der man skal se tilbake på det som har vært, og framover mot det neste. Fram til nå har vi vært mest på den neste, men vi har vært nødt til å innse et par ting. Vi kan snakke om dommeravgjørelser i Ålesund, én god og én dårlig omgang mot Arendal, men det er noen trender som går igjen. 

– Som tidlige baklengsmål i to av tre kamper?

– Vi har rettet opp i dødballproblemet mot Lyn. Og så har vi «choket» etter å ha sluppet inn mål både mot Lyn og AaFK. Det kunne skjedd igjen mot Arendal, men da klarte vi å unngå det. Det ble tett og jevnt kampen ut. Der har vi jobbet med laget underveis. Men nå har vi fokusert på fotballfaget og faser av spillet vi ikke har vært fornøyde med, sier Lunov. 

Dagens motstander Træff har i likhet med Fram fått noen trøkker i sesongstarten. Riktignok har de én seier på sine tre første, men de har også tapt 1-3 hjemme mot Brattvåg og 0-5 borte mot Vålerenga 2. 

– Det er et lag som ble nummer seks i 2. divisjon i fjor. De har ny trener, og kanskje har vi kommet noenlunde likt i gang med sesongen, selv om de har en seier i banken. Så får vi gjøre alt for å være likt med dem etter kampen, sier Lunov. 

Han ga spillerne to fridager etter kampen mot Arendal, men følte at spillerne ikke kom tilbake med det sedvanlige overskuddet og humøret. 

– Jeg synes ikke gutta kom inn bra, og tok raskt et oppgjør med det. For vi kan ikke slutte å gjøre ting selv om vi taper kamper. Vi har egentlig en veldig god kultur her, der vi møter tidlig opp, forbereder oss og har fantastiske fasiliteter med styrkerom og så videre. De første dagene var det helt tomt, og da måtte jeg spørre «hva er dette for noe? Hva er det som skjer?». Og så føler jeg responsen har vært veldig bra etter det. Både gjennom at spillerne har kommet inn og skjerpet seg, også humørmessig. Jeg likte veldig godt måten folk opptrådte på under siste trening. Vi skal være klare, sier Lunov.