topp_banner

Før alvoret starter: – Vi er godt forberedt

Lyn er klar favoritt hos bookmakerne, kommer med to fulle supporterbusser til Framparken og har et budsjett Fram bare kan drømme om. Men Haakon Lunov bruker bare energi på de tingene han kan gjøre noe med. 

13 treningskamper, en krevende «Kompani Lauritzen»-øvelse i Nevlunghavn og utallige treningstimer er historie. Nå starter alvoret.

– Jeg har en veldig god følelse, fordi vi er godt forberedt. Det gir meg trygghet og ro. Og så kommer nervene og spenningen på kampdag. Heldigvis har jeg fått masse erfaring på det som hovedtrener. Så det går fint, sier 40-åringen. 

• Her kan du kjøpe billetter til kampen mot Lyn: https://iffram.ticketco.events/no/nb/e/framlyn

Siden han re-signerte med Fram for tre og en halv måned siden, har Lunov sett spillergruppen tatt nye steg på det han setter aller høyest i et lag: samhold, lagbygging og brorskap. 

Det er ekstra viktig når man ikke har de samme økonomiske musklene som flere av konkurrentene i avdelingen – deriblant mandagens motstander i Framparken.

– Spillerne har vært så til stede og over tid blitt så sammensveiset at vi har vært i stand til å gå lengre enn de originale planene våre. Vi har kommet så langt at vi har kunnet legge til enda flere elementer. 

– Hva slags elementer sikter du til da? 

– Først og fremst det som er vanskeligst, men samtidig noe av det mest interessante: det offensive spillet. Så er det alltid de små tingene som kan avgjøre kamper. Detaljer på dødballer og avgjørende faser av kampene. Vi ønsker å være rå på disse tingene. Når vi leder med ett mål, hva gjør vi da i perioden mellom 40 og 45 minutter? Hva gjør vi i avslutningen av kampene? Der var vi på et godt sted i fjor, og så må man begynne ganske på nytt når 40 prosent av spillerstallen er ny. Men vi har greid å komme dit, sier Lunov. 

Av alle klubbene i PostNord avdeling 1 med hjemmekamp i første serierunde, er Fram laget med høyest vinnerodds. I skrivende stund er oddsen på hjemmeseier 3,40, mens oddsen på Lyn-seier er 1,75. 

Men Lunov vet at spillerne hans er kapable til å gi Oslo-laget skikkelig kamp. I likhet med Fram er de nyopprykket, og kommer med mye selvtillit etter gode prestasjoner i oppkjøringen. 

– Vi får en kjempefin og god motstander i Framparken i dag. Det blir en skikkelig pekepinn på hvor klare, modne og voksne vi er.

– Hva slags kamp ser du for deg? 

– Jeg tror vi får se to ganske jevnbyrdige lag med selvtillit. Vi kan håpe at det blir en krigekamp. Det blir nok tenning, tette dueller og spenning, og hvis begge lag kan slå seg til ro og finne sin rytme kan det bli en god kamp også.

– Hva skal kjennetegne dette Fram-laget?

– Vi ønsker å spille en framoverrettet, intensiv fotball der det går hurtig i lengderetning når vi vinner ball. Klarer vi å kombinere det med god rytme og kontroll i kampene, som gjør at vi kan flytte laget opp i banen og ha korte avstander, kan det bli moro, sier Lunov. 

Ettersom Lyns supportere har mobilisert kraftig og stiller mannssterke i Framparken, håper Lunov at også Larvik-publikummet kjenner sin besøkelsestid. 

– Jeg synes gutta fortjener det etter fjoråret, og det vi har gjort gjennom vinteren. Og så håper jeg publikum ikke bare tenker på serieåpningen, men uavhengig av den ser hva vi prøver å få til. Jeg tror vi er på vei til å utvikle noe bra her, med god og spennende fotball. Og da er det ingenting som er bedre enn å se den fra tribuneplass, sier han. 

Derimot overlater han til andre å snakke om målsettinger for sesongen – og om supporterne kan vente seg en kamp på nedre eller øvre halvdel av tabellen. 

– I Norge er det altfor mye snakk om sånt, mener han. 

– La oss si at vi serieåpner med tre seirer på rad. Og så har vi i forkant sagt at vi skal ha som mål å overleve i divisjonen. Skal vi da si «ja, men gutter, nå kan vi slappe av litt». Nei, selvsagt ikke. Vi tenker ikke sånn. Vi bare gyver på. Jeg tror ikke Pep Guardiola står før en sesong og sier «gutter, hva er målsettingen for året?» Du starter med kamp én, finner ut av hvor du står, hvordan du skal jobbe med laget, hvordan du skal bli bedre, og hvordan du skal lære. Sånn liker jeg å tenke, sier Lunov.