topp_banner

PORS

I vår femte presentasjon av årets motstandere skal vi til vår naboby i vest – Porsgrunn. Telemarksbyen stiller med 2 lag i vår avdeling – Pors og Urædd. I denne omgang tar vi for oss førstnevnte.

Pors Fotball er en del av IF Pors, som også driver med håndball, turn, boksing, ski og innebandy. Klubben ble stiftet 25. mai i det også for Norge historiske året 1905 under navnet Lyn av noen gutter med hjemmelaget ball. Det første årsmøtet ble for øvrig holdt i en låve, og kontingenten var på 10 øre!

Da klubben noen år senere ønsket å bli tatt opp i Norges Fotballforbund (NFF), ga dette i 1912 tilbakemelding om at klubben førts måtte skifte navn. Det var nemlig 2 andre klubber med samme navn – Gjøvik-Lyn og Lyn, Oslo. Dermed kom forslaget om Pors, etter Myrica Gale – blomsten som vokser i Porsgrunns-området, og som også er opphavet til byens navn.

Etter å ha spilt sine hjemmekamper på Grønlands plass siden 1910, kunne Pors i juni 1936 ta i bruk sin nye hjemmearena – Pors stadion. Åpningskampen mot Mjøndalen trakk for øvrig 3000 tilskuere. Samme år kom Pors for første hang til kvartfinalen i NM.

1948 rykket Pors opp i Hovedserien, som Eliteserien het den gang. Det ble imidlertid en gjestevisitt – med nedrykk igjen året etter. 1969 rykket Pors igjen opp til vårt øverste nivå. Det skjedde etter at laget hjemme beseiret Stag i nærvær av 7 000 tilskuere. Svak høstsesong året etter gjorde at også dette ble en gjestevisitt.

Pors hadde på den tiden gode juniorlag, og i 1973 vant juniorene NM med seier over Brann etter 5 kamper i finalen! 1974 ble det imidlertid ytterligere et nedrykk for A-laget – til 3. div. Det skjedde på minimal målforskjell – ett mål, det samme som frammane opplevde i fjor!

1976 ble så en milepæl for Pors ved at klubben også stilte damelag. 1978 rykket A-laget igjen opp i 2. div. Pors spilte så kval. kamper til 1.div. både i 1979 og 1981 før det igjen ble nedrykk i 1984.

1991 ble Tippeligaen opprettet, og gamle 2.div. ble nå 1.div. 1995 ble Grenland Fotball etablert for å styrke samarbeidet om fotball mellom de to tidligere erkerivalene Odd og Pors. Fra samme år ble betegnelsen Pors Grenland tatt i bruk.

2003 – 2006 spilte telemarkingen igjen i 1.div. De følgende årene ble det så spill i 2. div. inntil laget i 2014 for første gang siden 1960-tallet rykket ned til nivå 4. Det ble straks opprykk igjen, men siden 2017 har Pors spit i 3. div.

Hva så med frammanes erfaringer med Pors? Når lagene møtes igjen i år, er det mer enn 100 år siden de første gang spilte mot hverandre i en seriekamp. Pors er dermed blant lagene  Fram har lengst erfaring med. I nyere tid møttes de 5 sesonger i tiden 2009 – 2016. Det endte med 6 seire til guttene våre, 1 uavgjort og 3 tap.

Så spørs det hvordan det går når lagene møtes for første gang (?) på nivå 4. Pors kom på 3. plass i fjorårets 3.div. og blir nok å regne med blant lagene i teten også i år.

Pors spiller i blå drakter, og Pors stadion har nå kunstgress og en kapasitet på ca. 7 000 tilskuere. Tilskuerrekorden sies å være ca. 8 000 tilskuere fra en kamp mot Skeid i 1954.

                                                                                                         Leiv Harald Bakke