topp_banner

Mac blir spillende assistenttrener

Han har vært kaptein og en viktig bidragsyter på banen de siste par sesongene. I 2024 skal Mac Laham (28) også bidra med sin innsikt og taktiske forståelse som en del av Frams trenerapparat. 

Kontrakten som spillende assistenttrener ble signert av partene i går. 

– Det blir veldig spennende, og jeg går inn i noe helt nytt som jeg aldri har gjort før. Jeg gleder meg stort, sier Mac. 

Mac tror han har mye å lære de yngre spillerne i Fram – ikke bare når det gjelder frispark.

Selv om han i utgangspunktet er i sin «prime» som fotballspiller, i en alder av 28, merker Mac at kroppen har begynt å hangle litt. Sist sesong gikk han glipp av åtte seriekamper – der Fram for øvrig ikke tok et eneste poeng. 

Som spillende assistenttrener ønsker Mac å bidra mer enn han greide sist sesong. 

– Jeg har en kropp som med 99,9 prosent sikkerhet ikke kommer til å holde en hel sesong, med kamper og treningsøkter. Da er det veldig fint å kunne bruke min erfaring og det jeg har å bidra med på andre måter. Jeg tror jeg har godt av det selv, og forhåpentligvis klubben og de andre spillerne også. 

– Hva tror du at du kan tilføre som assistenttrener?

– Jeg har en del erfaring etter hvert, og har stått i en del situasjoner som jeg tror kan være nyttig å lære videre til andre. Jeg tror og håper at særlig kan være til hjelp for de yngre spillerne i troppen, ikke minst på den taktiske biten. 

Mac måtte se mange kamper og treninger fra tribuneplass sist sesong.

– Og så kan du lære dem hvordan man skyter frispark? 

– He-he, kanskje det. Og diverse småting som å vite når man skal være i mellomrom, når man skal holde seg bredt, når man bør stå bak og når man bør gå fram. Sånne detaljer tror jeg at jeg kan hjelpe dem med. I tillegg til innspill på hvordan de kan være gode gjennom hele dagen, og ikke bare på trening. Jeg nådde aldri det høyeste nivået selv, men høyt nok til at jeg vet hva som skal til. Og så vet jeg hva som hindret meg i å nå enda høyere, sier Mac. 

Nå skal han starte opp med trenerkurs, der planen er å komme seg opp til UEFA B-trenerkurs så raskt som mulig. En ny hovedtrener er også på vei inn og blir presentert i løpet av den kommende uka. 

Nestleder i Fram, Christian Holthe, tror Macs klokskap og erfaring vil være gull verdt for Fram både på banen og sidelinja i tiden som kommer.

– I Fram skal vi sette utvikling i fokus, både hos spillere og trenere. I Mac bor det en strålende trener, og vi som klubb er veldig glade for å knytte til oss en slik ressurs, og bidra til hans utvikling som trener. Samtidig er det viktig å huske at han forhåpentligvis også skal bidra godt på banen også i 2024, sier Holthe.

Mac skal fortsatt bidra på banen, selv om han nå går inn i trenerteamet.

Mac kjenner på en stor motivasjon for tiden som kommer, selv om det altså endte med nedrykk til Norsk Tipping-ligaen sist sesong.

– Jeg er alltid motivert for å bidra for Fram. Etter det som skjedde forrige sesong har jeg kjent på dette med at jeg ikke bidro så mye som jeg ønsket. Nå får jeg muligheten til å bidra enda mer, også de gangene jeg ikke er på banen. Målet mitt er ikke nødvendigvis å score 20 mål, men å bidra til at de unge blir enda bedre.

– Hva tenker du om avdelingen Fram har havnet i? 

– For meg er det en positiv avdeling. Det er mange gode lag der, men jeg ser bare muligheter. Vi er kapable til å bite godt fra oss i den avdelingen, sier Mac.