topp_banner

Slik greide de å ryste Lyn

Fem klubber i vår avdeling har slått eller spilt uavgjort mot Lyn denne sesongen. Vi har snakket med et par av dem for å høre suksessoppskriften – deriblant vår «egen» Musa Joof Dubois.

– Lyn har gode spillere i god flyt, men det var ikke så fryktelig vanskelig å få kontroll på dem. 

Ordene tilhører Grorud-trener Andreas Alrek. Grorud er faktisk det eneste laget som har slått Lyn både borte og hjemme denne sesongen, der Alrek var trener i den siste av dem. Da endte det 2-1 til gultrøyene – der vår tidligere spiller Musa Joof Dubois scoret ledermålet i 1. omgang. 

Grorud-trener Andreas Alrek mener det var vanskeligere å møte Egersund og Arendal enn Lyn. Foto: grorud-il.no

Fram er som kjent avhengig av å slå Lyn på Nordre Åsen i siste serierunde – samtidig som vi trenger hjelp fra to av følgende tre klubber: Egersund (møter Vard hjemme), Brattvåg (møter Træff hjemme) eller Aalesund 2 (møter Vålerenga 2 hjemme). 

Det eneste Fram selv kan gjøre er altså å ta tre poeng mot Lyn – som i seg selv er en formidabel oppgave. Men langt fra umulig, skal man tro Grorud-treneren. 

– Hvordan var kampplanen deres mot Lyn? 

– Først og fremst har Lyn et ganske enkelt spillemønster, som de følger til punkt og prikke. De har heller ingen plan B. Får man god nok kontroll på plan A, er Lyn gjerne litt ute og kjøre. Da vet de ikke helt hva de skal gjøre, fortsetter å banke hodet i veggen og sliter med å løse det høye presset og tingene vi har demmet opp for, sier Alrek. 

Høyt press var ifølge treneren – og Musa – stikkordet for Grorud-triumfen sist. 

Musa gikk fra Fram til Grorud i sommer, og scoret blant annet ledermålet mot Lyn i høst.

– Vi presset dem høyt hele kampen, de klarte ikke spille seg ut. Gå høyt hver gang de har ballen der bak, er rådet fra Musa til gamle lagkamerater i Fram foran den avgjørende 

– Du var med på å tape 0-4 mot Lyn med Fram, og slo de 2-1 med Grorud. Hva var største forskjellen? 

– Jeg følte at vi var nervøse i Fram, mens i Grorud var gutta gira. Og kampplanen med det høye presset fungere perfekt. 

– Tror du Fram kan slå Lyn? 

– Ja, alle kan vinne mot alle. Det er ikke umulig å slå Lyn. Jeg prater med mange av gutta i Fram fortsatt, som Jonas, Riel, Liiban og Pa. Jeg har sagt til dem at de ikke må gi opp, sier Musa. 

Fram tapte 0-4 mot Lyn i seriepremieren.

Brattvåg har kjempet med Fram i bunnen store deler av sesongen, men ligger nå på trygg plass før siste serierunde. Blant annet etter et sterkt 1-1-resultat hjemme mot Lyn – som de også spilte helt jevnt med i bortekampen i Oslo tidligere i sesongen (tap 0-1). 

Brattvåg-trener Rene Skovdahl mener de burde hatt poeng i begge kampene. 

– Kampplanen vår var ikke annerledes enn når vi spiller mot Fram. Vi prøver å spille vårt eget spill. I fotball handler det om å gjøre innrømmelser: møter du et godt lag gjør man kanskje store innrømmelser, mot noen som ikke er fullt så gode gjør man færre. Vi gjør så få innrømmelser som mulig. For hvis man hele tida skal gjøre store innrømmelser, mister man rytmen, sier han. 

– Hva innebærer det i praksis når dere møter et lag som Lyn? 

Brattvåg-trener Rene Skovdahl sier de spilte jevnt med Lyn i to kamper. En nøkkel var det høye presset. Foto: Brattvåg-il.no

– Høyt og aggressivt press. Det prøver vi alltid. Selv om vi spilte mot Lyn på bortebane, var det vårt utgangspunkt. Vi lyktes godt med det, skapte rimelig med sjanser og burde scoret på flere av dem. Lyn scoret på et tvilsomt straffespark, om jeg ikke husker feil, sier han. 

Grorud-trener Andreas Alrek peker på én viktig svakhet i Lyn-laget når de skal spille seg ut bakfra: 

– Da vi spilte mot Lyn, var de fleste av spillernes deres høyrebeinte, med unntak av «Ibba». De har en høyrebeint venstre stopper, som ikke er veldig glad i å dra av press. De har en høyrebeint venstreback. Det er nesten bare høyreføtter hos dem som skal bygge opp spillet. Så det var egentlig bare å lede dem ut der, og vente på at de skulle slå en lang ball mot spissen. Det var ganske greie ting å ha kontroll på. Vi la om til en femmer bak mot slutten for å ha grei kontroll på løpene som midtbanespillerne deres tok, sier han. 

Grorud-treneren tror lømskraften til blant andre Jonas Bruusgaard blir viktig om Fram skal kunne slå Lyn.

I tillegg mener han Lyn-forsvaret er lite komfortable med å dra av press. 

– Det kommer ikke noen pasningsfinte eller noe, så vi kunne kjøre tut og kjør. Flere lag har tatt dem på det, spesielt etter at vi slo dem hjemme, og forsøkt å følge samme kampplan. Det var en periode der det var mye frustrasjon i Lyn-leiren fra spillerne, og de ville ha en plan B. De følte de hadde hatt flaks en periode, med mange overtidsmål. 

Samtidig er det selvsagt en grunn til at Lyn ligger der de ligger, og kjemper om direkte opprykk med like mange poeng som serieleder Egersund: de er et bunnsolid fotballag. 

Det erkjenner da også Grorud-treneren – selv om han mener Egersund og Arendal var vanskeligere å spille mot. 

– Lyn har et veldig sterkt kollektiv, med flere spillere med erfaring fra høyere nivå og god lønn. Det er umulig å hindre dem totalt i å få til noe, og nøytralisere alt. De mangler boksåpnere, men kommer seg til mange innlegg og fyller på med mange folk. Legger man seg lavt er det lett å få et trykk imot hvor de til slutt får målet sitt, sier han. 

Alrek sier han liker å følge med på Fram-kamper, fordi det «alltid er spennende spillere der». Og ikke minst flere spillere med Oslo-bakgrunn. Hans råd foran Lyn-kampen er krystallklart: 

– Dere må ha indreløper og spisser som orker å løpe. Mot Lyn handler mye om å presse backene, og tvinge dem til å slå dårlige pasninger opp mot spiss. Da får man gjerne et gunstig kampbilde. Lyn stresser som bare det, og jeg vet at Jan Halvor Halvorsen har det vondt, selv om han framstår blid og jovial. Det gjelder å komme i hodene på dem tidlig, sier Alrek.