topp_banner

Slik forklarer Haakon det kryptiske bildet

En gatehund som graver etter matrester på en søppelfylling – det var det kryptiske bildet Haakon Lunov la ut på sin Facebook-profil denne uka. Nå forklarer han symbolikken bak bildevalget. 

– Det kom noen meldinger fra venner som lurte på om alt sto bra til, sier Haakon og ler. 

Torsdag byttet han profilbilde fra en mektig løve til en sulten gatehund. Og selv om det selvsagt ikke er bilder på Facebook som vinner fotballkamper, ligger det en symbolikk der som Lunov identifiserer seg med. 

– Nå er vi helt nederst, nå er vi gatehunder. Vi vil gjerne være en gatehund som kan bjeffe litt. Noen av dem dør, men vi skal overleve. De er slue, smarte, noen ganger samler de seg, og noen ganger opererer de på egenhånd. Og noen ganger er de klare for å rappe grillpølsene i gata, sier Lunov og begynner å flire av sin eskalerende metaforbruk.

Mot Fløy i dag er det ingen tvil om at gatehundene er skrubbsultne. Fram har enda ikke lyktes i få klørne i en eneste grillpølse denne sesongen, mens motstanderen fra Sørlandet står med én seier, en uavgjort og to tap. 

Etter 1-2-tapet mot Træff sist har det vært tid for selvransakelse i Framparken. Spillerne har hatt et eget møte der de har snakket åpent og ærlig om hvor de føler det skorter, og kapteinsteamet har deretter videreformidlet synspunktene til trenerteamet. 

– Spillerne viser at de har veldig stort engasjement, og vi har hatt en veldig god samtale i etterkant hvor vi har oppsummert. 

– Hva har dere kommet fram til? 

– Vi har summert det ned til to ting: vi må jobbe med å stille høyere krav til hverandre, både på treningsfeltet og ute på banen i kamp. I det bildet der hører det også med å ta imot krav fra de rundt deg. Der har vi kanskje sluppet opp litt for mye. Og slik situasjonen er nå, kan man lett bli passiv, gjemme seg og gi opp. Passivitet nå vil avle mer passivitet. I stedet må vi skjerpe rutinene våre når det gjelder forberedelser til trening, og skjerpe rutiner for hvordan vi utvikler oss utenfor feltet. 

– På hvilken måte?

– Gjennom videobruk, møter og evalueringer. Se mye mer på situasjoner i kampene, «hva skjer her?». Det har overrasket meg litt, og jeg er fullt delaktig i det, at vi ikke har vist større sult og ydmykhet i opprykket. Jeg tror kanskje det snek seg inn for mye selvtillit til hva vi kunne få til den siste halvannen måneden før seriestart. Den selvtilliten burde vært blandet med enda større ydmykhet som nyopprykket lag. Der har vi bommet litt, mener Lunov. 

Når han har vist spillerne videoklipp denne uka, ser han stor forskjell på det som skjedde i for eksempel kampen mot Træff, og det som ble vist i treningskampene i forkant av seriestart. 

– Vi hadde et faglig møte her, der vi viste hvordan vi framsto mot Træff, og hvordan vi framsto en måned i forveien. Da får du litt bakoversveis. 

– Hva var den største forskjellen? 

– Vi var mye mer kompakte og aggressive før sesongstart. Både i lavt og høyt press. Vi har lyst til å bli bedre, og det er spillerne superydmyke på. Først og fremste må vi gjøre det vi er blitt enige om at vi skal gjøre i kampene. Uavhengig av om vi kommer under, tar ledelsen, om det er i første omgang, andre omgang, i starten eller slutten av kampen. Vi må bare gjøre det. Et aggressivt og kompakt Fram-lag, det er det vi ønsker å se, sier Lunov. 

På motsatt banehalvdel i dag står for øvrig Thomas Kongerud, som spilte for Fram i de to foregående sesongene. 

– Vi møtte ham i vinter, og da sa han at han gledet seg til 6. mai. Det gjør vi også. Det blir fint å se ham, Thomas var kjempefin for oss i to sesonger og en god kulturbærer, sier han.