topp_banner

Roald Thoresen – minneord

Larviks siste seriemester i norsk fotball er etter et langt liv gått bort. IF Fram har mange gode minner om Roald Thoresen, en stor Fram-gutt med bragder både på fotball- og håndballbanen. Alltid i godt humør og med mange gode historier. På seriemesterlaget 1949/50 var Roald en av de store profilene. Oppdaga som keepertalent av Fram-ledelsen på fotballsletta der LABOs første boligprosjekt står i dag, ytterst i Strandgata. Veien var da ikke lang for Torstrands-gutten, som tilhørte gutteklubben Glassverket, til Fram Stadion.
 
 Han vokste opp på hjørnet mot Kjeld Stubs gate i Strandgata 59, rett overfor denne fotballsletta. Slike sletter og lekeplasser var det mange av i Larvik og på Torstrand med sine nesten 4 000 beboere i bydelen. Karrieren i fotballen toppa seg med to B-landskamper. Seriemesterlaget var starten for et gyllent tiår for Larviksfotballen, der hans søskenbarn, Gunnar, briljerte noe seinere «lenger opp i by`n». Ingen by utenom hovedstaden kan skilte med to klubber som seriemestere i fotball i det som fra 1948 ble kalt Hovedserien.

Fram-laget til Roald er sikkert siste seriemester i norsk fotball der laget utelukkende var rekruttert fra én by, én kommune, ja sågar fra én bydel. Laget hadde en «utenbys» forsterkning, i det de «henta» en spiller fra den andre sida av Lågen, Ludvik Dreng, fra Tjølling.

 Roald var altså siste skanse på Frams mest meriterte lag og suveren mellom stengene. Historiene om dette laget er for oss utallige. Roald ble den lengst levende av dem. Da vår fotballgruppe feira 50-årsjubileet for seriemesterskapet i 2020 var Roald med sine 92 år midtpunktet.

 Roald var også en meget habil håndballspiller, på grusbane slik det var den gang, men da ikke som målmann. På håndballbanen brukte han balltalentet sitt, og sin gode skuddarm til å score mål. Mange mål.

 Han voktet også målet i tre landskamper i 11-mannshåndball i 1952. I det samme året ble han av Aftenposten rangert som årets beste håndballspiller.

I sitt yrkesliv som transportsjef på Alfred Andersen Mekaniske Verksted var han også en av mange med sterke bånd til Fram og som klubben hadde stor nytte av.

Klubben i ditt hjerte takker for alle gode minner.

 
På vegne av I F Fram, Kathrine Møller Nordal, leder
Dagfinn W Ellefsen, Gunnar Eliassen