topp_banner

FK Eik Tønsberg

Første lag i vår presentasjon av årets motstandere er en av de største favorittene til å rykke opp. FK Eik Tønsberg er en sammenslåing av FK Tønsberg og Eik IF Tønsberg fra 1. januar

2020. Klubben er organisert som et allianseidrettslag, der visjonen er å bygge en felles klubb for bredde og topp! På den måten kan begge klubbenes posisjoner videreføres – Eik som kvalitetsklubb for bredde og FK Tønsberg med felles toppfotballsatsing for Tønsberg.

Det var imidlertid Eik som satte Tønsberg på fotballkartet. Eik IF ble stiftet 14. mars 1928. Fotballgruppa skiftet så navn til Eik-Tønsberg i 1989 for å lette markedsføringen på landsbasis. Navnet Eik kommer for øvrig fra tettstedet 3 km nord for Tønsberg sentrum. Det lå i Sem kommune fram til denne i 1988 ble slått sammen med Tønsberg kommune.

     Eikbanen ble anlagt tidlig på 1930-tallet og ble senere utbygd med eget idrettshus, flere treningsbaner og Eikhallen (Eik Idrett og Samfunnshus). Eik IF var Sem kommunes største idrettsforening, med ca. 500 medlemmer tidlig på 1960-tallet. Ved siden av fotball ble det drevet turn og gymnastikk for yngre og eldre – og ski når forholdene tillot det!

1957 spilte Eik IF seg opp til Hovedserien – dagens Eliteserie. I en kvartfinale i NM mot Fredrikstad året etter ble det satt publikumsrekord på Tønsberg gressbane med 16000 tilskuere. Eik kom så i 1960 på 3. plass i Hovedserien før laget i 1961 «kronet» storhetstiden sin med seriesølv etter tap mot seriemesteren Fredrikstad. Det ble imidlertid nedrykk allerede i 1962. Tønsberg-laget kom tilbake på øverste nivå igjen i 1982 og rykket så etter 3 sesonger ned igjen.

Eik-Tønsberg var i mange år distriktets beste fotballag. 2002 overtok imidlertid FK Tønsberg – som ble stiftet som en lokal, samlende fotballklubb året før – klubbens plass i 2. div. Det var et samarbeidsprosjekt med 17 (!) klubber i Tønsberg-området, som hadde som mål å bli en toppklubb.

16. mai 2003 ble nye, overbygde Tønsberg gressbane – med en tilskuerkapasitet på 3820 sitteplasser og kunstgress – innviet med folkefest og åpningsshow, med blant andre Jahn Teigen på scenen i nærvær av 3440 tilskuere.

2004 rykket klubben opp i 1. div. – Adeccoligaen, som OBOS-ligaen het den gangen. Det ble imidlertid bare ett år på nest øverste nivå. Fra 2006 var det så spill i 2. div. – inntil det i 2013 ble nedrykk til 3. div. 2016 var tønsberglaget tilbake i 2.div. Det ble imidlertid nedrykk igjen samme år da 2. div. ble reduserte fra 4 til 2 avdelinger.

I fjor ødela et hjemmetap for avdelingsvinner Ørn comeback i 2. div.

En meget sentral spiller de senere årene har vært Christian Østli – spissen med mer enn 100 mål og mer enn 300 kamper for FK Tønsberg. Ham kjenner vi jo også fra et par år i Fram-drakta, der han 2013 – 2014 på 44 kamper scoret 27 mål.

FK EIK Tønsberg spiller i hvite trøyer og sorte shorts.

Tønsberg gressbane. (nordicstadiums.com)

                                                                                                         Leiv Harald Bakke