topp_banner

EGERSUNDS IK

Egersund er en kystby med ca. 11 400 innbyggere og senter i kommunen Eigersund i Rogaland fylke. Den er blant landets største fiskerihavner og blir også kalt ”sørlandsbyen på Vestlandet”.

Våren 1909 ble Egersund Fodboldsklubb dannet. Det var engelske arbeidere på byens fajansefabrikk – grunnlagt 1847 – som hadde gjort egersunderne kjent med fotballsporten. Det var da også antagelig engelskmannen Staton på fabrikken som var sentral i dannelsen av klubben. Draktene var ”tigerstripete”, det vil si med gule og sorte striper på trøyene. Med sorte shorts er det de samme draktene dagens lag bruker, og spillerne kalles da også ”tigrene”.

EFK ble visstnok nedlagt rundt 1915 – altså under 1. Verdenskrig. Etter denne startet Egersund Turnforening et fotballparti. Dette brøt i september 1919 ut og dannet sin egen forening – Egersunds Idrettsklubb.

Egersund har gjennom årene fostret mange gode spillere, men siden klubben har levd i skyggen av ”storebror” Viking i Rogaland, har man måttet finne seg i at stavangerlaget har lokket disse til seg.

Etter opprykk til 2. div. i 2011 klarte Egersund IK for første gang å overleve en sesong på nivå 3 – med 10. plass, etter å ha vært med i tetstriden det meste av 2012-sesongen.

2017 møttes Egersund og Fram – med mager poenghøst for guttene våre. Etter uavgjort 2 – 2 i Framparken endte høstens borteoppgjør med tap 0 – 3 for frammane.

De to neste sesongene endte med 4. plass for EIK på tabellen. 2018 ville laget med seier i siste serierunde ha tatt kvalplassen for opprykk til OBOS-ligaen. Rogalendingene tapte imidlertid mot KFUM, som vant kvalifiseringen og rykket opp!

I fjorårets spesielle seriespill vant rogalendingene 4 – 0 over guttene våre i Framparken. I sluttspillet kom «tigrene» på 3. plass. Det var beste plassering av lagene som er igjen i samme avdeling som Fram fra i fjor. Asker på 2. plass har, som kjent, havnet i avdeling 1 i år. Det indikerer at «tigrene» kommer til å bite fra seg i toppen denne sesongen også.

Blant  nye spillere på EIK har vi en av fjorårets Fram-spillere – nemlig Jakob Maslø Dunsby. Han kom på utlån fra oss i oktober for å spille sluttspill med rogalendingene. Etter å ha bestemt seg for å flytte til Stavanger for studier, har han nå skrevet en toårskontrakt med EIK.

Egersunds hjemmebane er Idrettsparken Husabø, med naturgress og en kapasitet på ca. 4 000 tilskuere. Publikumsrekorden er visstnok på ca. 2 200 og ble satt under gjenåpning av Idrettsparken i 1947.

                                                                                           Leiv Harald Bakke