topp_banner

ASKER FOTBALL

Høstens lag i fjor – I tetstriden i år?

Asker Skiklubb er en fleridrettsforening i Asker kommune, vest i Akershus – mellom Drammen og Oslo. Den ble stiftet i 1889 og er et av Norges største idrettslag, med mer enn 4 700 medlemmer. De er fordelt på hele 14 idrettsgrupper!

Asker hadde – i likhet med Fram og Turn – sin fotballmessige storhetstid på 1950-tallet. Fra 1951 til 1959 spilte laget under navnet Asker SK på høyeste nivå. Det vil si Hovedserien, som den gang besto av 2 avdelinger – hver  med 8 lag. På laget den  gang spilte Arne Bakker – Asker-fotballens vel mest kjente navn, som i tillegg til 54 kamper på landslaget fikk Egebergs ærespris.

1951 ble det finaleplass i NM – etter at Asker blant annet beseiret frammane 2 – 1 her i Larvik etter ekstraomganger.  I finalen på Ullevål stadion var imidlertid ikke ekstraomgangene på Askers side. Sarpsborg vant da disse og NM-tittelen med seier 3 – 2.  1955 nådde Asker SK semifinalen.

I desember 2000 – da laget spilte i 2. div. – ble så fotballen skilt ut fra Asker Skiklubb under navnet Asker Fotball – økonomisk og juridisk  uavhengig av moderklubben. Det innebar ingen umiddelbar sportslig suksess, for året etter ble det nedrykk  og 5 sesonger i 3. div.

 2007 var Asker  tilbake i 2. div. der laget siden har holdt seg – bortsett fra en gjestevisitt oppe i 1. div. (Adeccoligaen ) i 2011 og nede i 3. div.  i 2015. Senest i fjor spilte Asker i samme avdeling som frammane og endte på 4. plass. I vårens oppgjør i Framparken ble det 0 – 0, men tap 0 – 2 hjemme på Føyka 1. september. Asker vant deretter alle de gjenstående 8 seriekampene og passerte guttene våre på tabellen i siste serierunde!

TV2-programlederen Frithjof Wilborn og sjakkmesteren Simen Agdestein er ellers to kjente navn som har hatt sin fotballstart i Asker, for så å markere seg på seniornivå i andre klubber: Wilborn i Brann og Strømsgodset og Agdestein i Lyn. 

      Av nyere dato med start i Asker er Sander Berge, som nå spiller for den belgiske toppklubben Genk og fikk sin debut på landslaget i 1917.

Hva så med Asker foran årets sesong? Laget har fra årsskiftet fått ny hovedtrener. Det er velkjente Vegard Skogheim, med fotballfortid i HamKam og en rekke kamper med flagget på brystet – både i aldersbestemte klasser og på A-landslaget, Ambisjonen i Asker er opprykk. Dersom laget klarer å følge opp den sterke avslutningen på fjoråret, blir nok bærumslaget å regne med i tetstriden i år!

Asker Fotball spiller hjemmekampene sine på Føyka stadion. Den ble innviet i 1950 og publikumsrekorden er 7092 tilskuere. Den ble satt i 4. runde i NM mot Rosenborg i 1961.

Føyka er nå modernisert, med fullverdig friidrettsanlegg og kunstgress. Tribunekapasiteten er nå på 1450 plasser, og publikumsrekorden for kunstgressbanen ble satt i 2012 da 2356 tilskuere så Asker mot Vålerenga i 3. runde i NM.

Asker Fotball spiller i sort/hvit-stripete trøyer og sorte shorts.