topp_banner

Klubbens historie

Kort om klubben

Vår forening har lange og stolte tradisjoner i norsk og internasjonalt idrettsliv.

Sverre (Jeja) Hansen og Tom R. Jacobsen var framtredene spillere på Norges fotball-landslag.

I sesongen 1949/50 tok Fram hjem seriemesterskapet i fotball. Larviks første. For tiden spiller vi i 2. divisjon, men det store målet er opprykk.

I 1912 ble Fram Norgesmester i fotball, men tapende lag, Mercantile fra Oslo protesterte. De mente Fram hadde brukt en spiller ulovlig. Noe Fram mente de ikke hadde, men Mercantile fikk medhold av et oslodominert forbundsstyre og det ble omkamp, den tapte Fram.

Bjørg Eva Jensen har tatt OL-gull på skøyter og Tom Erik Oxholm to OL-bronser i samme idrett. Hans Trygve Kristiansen er en legende på trenersiden i skøytesporten. Han kan se tilbake på 13 olympiske medaljer som skøytetrener.

Opp gjennom årene er det arrangert mange store nasjonale og internasjonale skøytestevner på Fram-isen.

I friidrett ble Odd Arne Gulvik to ganger Norgesmester i 10-kamp.

Klubben 125 år

Larvik, januar 2019 – av Gunnar Eliassen

125 års jubileum for Idrettsforeningen Fram, 15. januar 2019

Tirsdag 15. januar i år feirer Idrettsforeningen Fram 125 år, dvs at stiftelsen skjedde i 1894 den 15. januar.

Vi får tro det var januarkaldt da en guttegjeng ikke mer enn 12-14 år antakelig, stifta en klubb slik mange gjorde på denne tida, men denne skulle altså bestå i 125 år til nå.

1890-tallet var ei brytningstid på så mange måter og Torstrand var i sterk vekst med kraftig industriutvikling og med dette mange arbeidsplasser som trengte folk. Derfor vokste bydelen sterkt fra 1860-70 og utover. Faktisk var veksten i prosent blant de største i landet. Fra 1865 til 1890 vokste innbyggertallet på Torstrand med over 5 % i året til nærmere 4000 innbyggere da Fram blei stifta, dvs en vekst på 3,5 ganger på 25 år!
Dette er kanskje noe av bakgrunnen for Frams lange historie.

Og landet var delt i en unionsstrid som også ga spor i Larvik og nasjonsbygginga var sterk. Våre polhelter skapte historie og nettopp Fridtjof Nansen forberedte sin Nordpolferd med båtkonstruktør og båtbygger Colin Archer som bodde bare et steinkast fra guttanes oppvekstområde. Colin Archer fra Tollerodden bygde polarskuta i Rekkevikbukta fra 1890 og den blei sjøsatt 26. oktober 1892. I dette oppvekstområder bodde både seilmaker Christiansen i Torstrand Torg 3 og byggmester Ambjørnsen på Løkka nord for Dronningensgate (dagens Storgate), og de var begge med på Colin Archers byggverk som skulle bli polskuta «Fram». Seilmakeren sydde seila og byggmesteren var formann på verftet.

Ikke rart da at guttegjengen et par år seinere valgte nettopp Fram som navnet på sin idrettsklubb som mest sannsynlig blei stifta på et seilloft i uthuset til i dag Strandgata 22B. Huset tilhørte disponent Engvoldsen, uthuset er borte, men lå helt ned mot stranda, ved dagens strandpromenade.

Vel her blei klubben i vårt hjerte stifta for 125 år siden og dagen, tirsdag 15. januar, markeres med fakkeltog fra dette stedet og toget går bortover Strandgata og opp Buggesgate med stopp på den nye Reidar Teigens plass, før det svinger bort Alfred Andersens gate til Framhallen der det feires med boller og brus. Da har fakkeltoget passert sentrale steder og navn i Frams historie.