topp_banner

Vard Haugesund

I siste presentasjon av årets motstandere skal vi ta for oss Rogalands andre representant i avdelingen vår. Det er Sportsklubben Vard, som kommer fra Haugesund. Byen med ca. 45 000 innbyggere er kjent som vertskap for flere store arrangementer – som den årlige filmfestivalen – med utdeling av Amandaprisen (Norges svar på Oscar) – og ikke minst Sildajazzen – byens store folkefest!    

SK Vard ble stiftet 2. juni 1916 og er med sine ca. 60 lag i aldersbestemte klasser en av de største rene fotballklubbene i Norge. Laget nådde cupfinalen i 1962 og 1975 – med tap mot henholdsvis Gjøvik/Lyn og Bodø/Glimt – og spilte i 1976 i 1. div. – det vil si nåværende Tippeligaen. Det ble imidlertid nedrykk samme år.

1993 slo to andre fotballklubber i Haugesund – Haugar og Djerv 1919 – seg sammen til FK Haugesund. 1996 rykket den nydannede klubben opp i Eliteserien, og det siste tiåret kan man vel si SK Vard har levd  i skyggen av sin ”Storebror” i Tippeligaen. Siden 1996 har SK Vard – med 3 unntak – spilt i 2. divisjon. 2004 og 2013 hadde laget gjestevisitter opp i 1. div. og i fjor – for første gang siden 1990 – en tilsvarende ned i 3. div.

Hva så med frammanes møter med haugesundslaget?

Lagene møtte hverandre da frammane sist var på nest øverste nivå – den gang 2. div. Det var i 1979. Kampene mot Vard endte da 0 – 0 hjemme og tap 0 – 1 i Haugesund. Nærmere 30 år gikk så før lagene igjen møttes – også da i 2. divisjon, men nå på nivå 3. 2010 endte med full pott til rogalendingene – og stygge sifre for guttene våre: 1 – 4 i Framparken og 1 – 6 i Haugesund! Frammane tok revansj i Haugesund 7 år senere med seier 3 – 2, men tapte 1 – 2 i høstkampen i Framparken i 2017.

2018 endte med nedrykk for rogalendingene, men i fjor var laget tilbake, i samme avdeling som frammane. Det ble nok en gang seier til Vard med 1 – 0 i Framparken i enkeltserien (grunnet koronapandemien), Etter å ha kjempet i teten – med 2. plass etter halvspilt serie, 2 poeng bak Bryne – falt Vard imidlertid litt av og endte på 4. plass i sluttspillet.

SK Vard spiller hjemmekampene sine på Haugesund stadion – eller ”Gamlå” som den kalles på folkemunne. Den er også er hjemmebanen til FK Haugesund. Haugesund stadion kan føre sin historie tilbake til 1920 og har en publikumsrekord på ca. 17 000. Den ble satt da Haugar vant over Steinkjer i semifinalen i NM i 1961. Året etter var det Vards tur til å sette klubbrekord, med 14000 tilskuere som så hjemmelaget slå ut Fredrikstad i kvartfinalen.

De senere årene har stadion gjennomgått en rekke ombygninger/moderniseringer og har nå en kapasitet på ca. 9 000 tilskuere

SK Vard spiller i røde trøyer og blå shorts.