topp_banner

Skeid Fotball

Sist Fram møtte Skeid var sesongen 2011. Sesongens første kamp endte med 0-3 tap mot Skeid på Bislett. I returkampen i Framparken ble det 3-2 seier til Frammane.

Skeid Fotball er fotballavdelingen til Skeid IL, som også driver med ski og bandy. Tidligere sto også ishockey på programmet. Idrettslaget ble stiftet 1. januar 1915 og fikk sitt nåværende navn i 1925 da klubbene Ski, fotballklubben Frem og Kristiania Ballklubb slo seg sammen.

Skeid er historisk knyttet til bydelen Torshov i Oslo og har vunnet 8 NM og ett seriemesterskap i fotball. Mange her i Larvik har ikke glemt cupfinalen i 1956. Da måtte Turn etter en slitsom vei til Ullevål gi tapt med 1 – 2 mot nettopp Skeid.  Med denne seieren fikk Skeid Kongepokalen til odel og eie!

1947 ble et gjennombruddsår for Skeid-fotballen. Klubben debuterte i Hovedserien – som eliteserien het den gang – og vant sitt første NM i sin tredje finale på rad. 9. november (!) samme år spilte Skeid for øvrig mot det sovjetiske (russiske) storlaget Dynamo Moskva for hele 32 000 tilskuere på Bislet stadion. Det er visstnok fremdeles publikumsrekord på Bislet!

4 NM på 1950-tallet ble fulgt opp med 2 på 60-tallet og seriegull i 1966. Etter suksessrike år på 1950- og 1960-tallet ble det så i 1970 nedrykk til nest øverste nivå – den gang 2.div. 2 år senere var klubben tilbake i 1. div. (Da toppdivisjonen) Skeid sikret seg så i 1974 sitt 8. og siste NM før det året etter igjen ble nedrykk.

Tiden fram til århundreskiftet kan beskrives som en berg og dalbane-tilværelse mellom de 3 øverste nivåene i norsk fotball – med siste opphold i Tippeligaeni 1999. På 2000-tallet har det blitt en tilsvarende tilværelse mellom nåværende 2. og 1. div (Adeccoligaen/OBOS-ligaen), med en gjestevisitt nede i 3. div. i 2013. Senest for 2 år siden var Skeid i OBOS-ligaen.

Blant mange kjente Skeid-spillere gjennom årene kan nevnes Harald Hennum (1950-tallet), Kjell Kaspersen (60-tallet), Dagfinn Enerly (90-tallet) og Daniel Braaten (2000-tallet). Sistnevnte kom i fjor tilbake i gamleklubben etter spill blant annet i Rosenborg og Brann, samt utenlandsopphold.

Nedrykkede Skeid kom i fjor på 2. plass – etter suverene Fredrikstad – i sluttspillet i avdeling 1. Etter 1 – 1 borte mot Asker i den første kvalkampen om opprykk til ONOS-ligaen igjen, tapte Skeid den avgjørende returkampen hjemme 4 – 5 på straffespark etter 1 – 1 ved ordinær tid (utligning ved nettopp Braaten) ved ordinær tid og målløse ekstraomganger.

Oslolaget blir nok å regne med i teten i år også!

Voldsløkka Stadion var i mange år Skrids hjemmebane. Den tilfredsstilte imidlertid ikke Fotballforbundets krav til spill i de øverste divisjonene, og derfor flyttet Skeid til Bislet.

Etter nedrykket til 3. div. i 2012 ble Nordre Åsen oslolagets nye hjemmearena.

Skeid spiller i røde trøyer og blå shorts.    

                                                                                           Leiv Harald Bakke