topp_banner

Notodden FK

I vår presentasjon av årets motstandere har vi kommet fram til laget fra Notodden, byen med ca. 9100 innbyggere nord i Telemark. Den er senter i kommunen med samme navn, som har ca. 13 000 innbyggere.

Navnet Notodden kommer fra husmannsplassen Notodden (som tilhørte Tinne gård) ved munningen av Tinnelva ved Heddalsvatnet. Notodden ble skilt ut fra Heddal som egen by i 1913.

Notodden FK ble stiftet 3. november 1999 gjennom sammenslåing av klubbene  Snøgg og Heddal. Dette var et femårsprosjekt, der målet var å ha et stabilt 1.divisjonslag for menn og et eliteserielag for kvinner i 2005. Klubbene hadde muligheten etter 5 år å gå ut av fusjonen og stille sine egne lag igjen.

Notodden FK startet i 3. div. Det skulle imidlertid vise seg at de sportslige resultatene av sammenslåingen nok tok litt lenger tid enn optimistene hadde tenkt seg. Først i 2004 kom første opprykk – med spill i 2.div.  i 2005. Heddal trakk seg samme år ut av samarbeidet for å satse på egen hånd igjen.

2006 rykket laget opp i 1. divisjon, der det ble spill fram til laget rykket ned i 2009. To år senere ble det igjen opprykk på nest øverste nivå. Denne gang ble det imidlertid bare en gjestevisitt før det i perioden 2013 – 2017 ble spill i 2. div.

Sistnevnte sesong endte med 2. plass og kvalifiseringsspill for 1. div. (OBOS-ligaen). Etter å ha slått ut Raufoss etter straffesparkkonkurranse og deretter Fredrikstad (etter 0 – 0 borte og 5 – 3 hjemme), ble det så 1.div. igjen på Notodden året etter.

 2019 endte med 14. plass på nest øverste nivå og nedrykk igjen etter tap for Åsane i kvalifiseringen for å beholde plassen i OBOS-ligaen.

Hva så med frammanes møter med de helblå hittil?

2014 møttes lagene for første gang. Det endte – pussig nok – med seier 2 – 1 til guttene våre i vårens oppgjør på Notodden – og tap 1 – 4 hjemme i Framparken. Året etter vant telemarkingene igjen med samme sifre hjemme, mens det ble poengdeling 2 – 2 i høstens oppgjør i Framparken.

2016 vant guttene våre 3 – 1 hjemme og 1 – 0 borte – men endte for første gang bak Notodden på tabellen. 2017 tapte frammane 1 – 4 borte og 1 – 3 hjemme. I fjorårets spesielle, halvspilte serie vant frammane 3 – 2 hjemme i Framparken. Med sin 9. plass klarte heller ikke Notodden å kvalifisere seg til sluttspillet.

Man kan merke seg at lagene har samme statistikk i sine innbyrdes serieoppgjør siden 2014: 4 seire, 1 uavgjort og 4 tap.

De to tidligere larvikguttene Martin Brekke og Henrik Gustavsen har de 7 siste sesongene vært viktige spillere for Notodden. Foran årets sesong har Brekke lagt fotballstøvlene på hyllen, mens Gustavsen har fornyet kontrakten.

Notoddens spiller i helblå drakter, og hjemmebane er Optime Arene, med en kapasitet på ca. 3 000 tilskuere.

                                                                                             Leiv Harald Bakke