topp_banner

EGERSUNDS IK

Egersund er en kystby med ca. 11 400 innbyggere og senter i kommunen Eigersund i Rogaland fylke. Den er blant landets største fiskerihavner og blir også kalt ”sørlandsbyen på Vestlandet”.

Våren 1909 ble Egersund Fodboldsklubb dannet. Det var engelske arbeidere på byens fajansefabrikk – grunnlagt 1847 – som hadde gjort egersunderne kjent med fotballsporten. Det var da også antagelig engelskmannen Staton på fabrikken som var sentral i dannelsen av klubben. Draktene var ”tigerstripete”, det vil si med gule og sorte striper på trøyene. Med sorte shorts er det de samme draktene dagens lag bruker, og spillerne kalles da også ”tigrene”.

EFK ble visstnok nedlagt rundt 1915 – altså under 1. Verdenskrig. Etter denne startet Egersund Turnforening et fotballparti. Dette brøt i september 1919 ut og dannet sin egen forening – Egersunds Idrettsklubb.

Egersund har gjennom årene fostret mange gode spillere, men siden klubben har levd i skyggen av ”storebror” Viking i Rogaland, har man måttet finne seg i at stavangerlaget har lokket disse til seg.

Etter opprykk til 2. div. i 2011 klarte Egersund IK for første gang å overleve en sesong på nivå 3 – med 10. plass, etter å ha vært med i tetstriden det meste av 2012-sesongen.

2017 møttes Egersund og Fram – med mager poenghøst for guttene våre. Etter uavgjort 2 – 2 i Framparken endte høstens borteoppgjør med tap 0 – 3 for frammane. Med andre ord, noe å revansjere i år!

De to siste sesongene har for EIK endt med 4. plass på tabellen. 2018 ville laget med seier i siste serierunde ha tatt kvalplassen for opprykk til OBOS-ligaen. Rogalendingene tapte imidlertid mot KFUM, som vant kvalifiseringen og rykket opp! Selv om 4. plassen i fjor var et godt stykke under Top 3, bør vi nok regne med laget høyt oppe på tabellen også i år!

På Egersunds IK spiller for øvrig en gammel kjenning i framdrakta fra 2016 – Markus Naglestad. Vår, og avdelingens toppscorer, med 25 mål i 2016, kom til Egersund foran 2019-sesongen og ble med samme antall mål fjorårets toppscorer i PostNord-ligaen.

Treningskampene hittil tyder på at han også i år blir farlig foran motstandernes mål – denne gang iberegnet klubben hans i 2016! EIK´s treningskamper: 2 – 0 mot Sandnes Ulf (Begge scoringene signert Naglestad), 3 – 4 mot Vidar (2 mål av Naglestad), 2 – 0 mot Staal Jørpeland (Igjen begge av Naglestad) – og 1 – 4 mot divisjonskollega Vard.

Egersunds hjemmebane er Idrettsparken Husabø, med naturgress og en kapasitet på ca. 4 000 tilskuere. Publikumsrekorden er visstnok på ca. 2 200 og ble satt under gjenåpning av Idrettsparken i 1947.