topp_banner

Presentasjon av FK Mjølner

Første nordnorske eliteserielag

Fotballklubben Mjølner er Nordlands eneste representant i 2. divisjon og kommer fra Narvik, som har ca. 14000 innbyggere og er senter i kommunen med samme navn. På grunn av sin helårs isfrie havn har byen siden 1902 vært den viktigste utskipningshavnen for jernmalm fra svenske LKAB´s gruver i Kiruna. Malmtransporten over grensen mellom de to byene foregår med Ofotbanen – vår nordligste jernebane.

I likhet med vår egen by, er det lenge siden nordlandsbyen var på sitt høyeste nivå i norsk fotball. Mjølner ble stiftet i Narvik i 1932 ved at fotballklubbene King og Støa ble slått sammen.

1972 ble Mjølner det første nordnorske laget som spilte i toppserien – den gang 1. div. Fram til da deltok ikke de nordnorske lagene i det norske seriesystemet. Med utvidelsen til 12 lag fikk så Mjølner – som sammen med Bodø/Glimt og Harstad hadde vært de dominerende lagene i Nord-Norge og blitt nordnorsk mester 9 ganger – en plass i toppserien ved året før å ha vunnet 2. div. Nord-Norge.

Oppholdet i toppserien ble imidlertid kortest mulig. Med sisteplass i debutsesongen ble det nedrykk igjen samme år. De følgende årene ble det stort sett en tilværelse på nivå 2. Mjølner klarte opprykk igjen i 1988 – med samme skjebne i toppserien som i sitt første forsøk. 1997 førte sammenslåing med Narvik/Nor til at klubben endret navn til Narvik FK.  Etter et initiativ fra næringslivet vedtok et ekstraordinært årsmøte i 2006 å gå tilbake til navnet FK Mjølner.

Klubben har på 2000-tallet i stor grad tilbrakt en berg- og dalbane-tilværelse mellom nivå 3 og 4. Fram og Mjølner møttes for første gang i  seriesammenheng i 2011. Kampene endte poengløse for guttene våre – begge med tap 1 – 2 . Året etter ble det imidlertid nedrykk til 3. div. for Narvik-laget, der det spilte de to følgende sesongene.

2014 rykket Mjølner opp igjen, ned igjen året etter og opp i PostNord-ligaen igjen i 2017 – med spill i samme avdeling som Fram igjen. Mange lurte nok da på om laget denne gangen klarte å holde seg i 2. divisjon, som nå representerte en  enda større utfordring enn sist FK Mjølner var der! Laget viste seg imidlertid å bli fjorårets positive overraskelse i PostNord-ligaens avdeling 1. Etter halvspilt serie var nordlendingene med sin tredjeplass på tabellen – etter blant annet å ha beseiret både Raufoss og Fredrikstad på bortebane – med i opprykksstriden. En prestasjonsmessig svært ujevn sesong endte imidlertid til slutt med at Mjølner ”måtte nøye seg” med en 7. plass – men trygt forankret på øvre del av tabellen.

Lagets kamper mot guttene våre endte med 4 – 3 seier hjemme i Narvik på  og uavgjort 1 – 1 i Framparken. Frammane har altså ennå til gode å vinne over Mjølner!

Mjølner har, i likhet med flere andre lag i avdelingen vår,  fått ny trener i år – Håvard Hatle fra Sogndal

Laget spiller i røde drakter og har Narvik stadion som sin hjemmebane. Den har en kapasitet på ca. 2000 tilskuere.