topp_banner

Asker – en av årets motstandere

Asker Skiklubb er en fleridrettsforening i Asker kommune, vest i Akershus fylke – mellom Drammen og Oslo. Den ble stiftet i 1889 og  er et av Norges største idrettslag, med mer enn 4700 medlemmer. De er fordelt på hele 14 idrettsgrupper!

Asker hadde – i likhet med Fram og Turn – sin fotballmessige storhetstid på 1950-tallet. Fra 1951 til 1959 spilte laget under navnet Asker SK på høyeste nivå i landet vårt. Det vil si Hovedserien, som den gang besto av 2 avdelinger – hver med 8 lag. På laget den  gang spilte Arne Bakker – Asker-fotballens vel mest kjente navn, som i tillegg til 54 kamper på landslaget fikk Egebergs ærespris.

1951 ble det finaleplass i NM – etter at Asker blant annet beseiret frammane 2 – 1 her i Larvik etter ekstraomganger.  I finalen på Ullevål stadion var imidlertid ikke ekstraomgangene på Askers side. Sarpsborg vant da disse og NM-tittelen med seier 3 – 2.  1955 nådde Asker SK semifinalen.

I desember 2000 – da laget spilte i 2. div. – ble så fotballen skilt ut fra Asker Skiklubb under navnet Asker Fotball – økonomisk og juridisk  uavhengig av moderklubben. Det innebar ingen umiddelbar sportslig suksess, for året etter ble det nedrykk og 5 sesonger i 3. div.

2007 var Asker  tilbake i 2. div. der laget siden har holdt seg – bortsett fra en gjestevisitt oppe i 1. div. (Adeccoligaen ) i 2011 og nede i 3.div.  i 2015. Senest i fjor spilte Asker i samme avdeling som frammane og endte på 4. plass. Fram vant da 1– 0 i vårens oppgjør i Framparken, men tapte 1 – 3 i  Asker.

TV2-programlederen Frithjof Wilborn og sjakkmesteren Simen Agdestein er ellers to kjente navn som har hatt sin fotballstart i Asker, for så å markere seg på seniornivå i andre klubber: Wilborn i Brann og Strømsgodset og Agdestein i Lyn.

Av ny dato med start i Asker er Sander Berge, som nå spiller for den belgiske toppklubben Genk og fikk sin debut på landslaget i 1917.

Hva så med Asker foran årets sesong?

Vi må vel regne med at laget blir å regne med på den øvre del av tabellen
også  i år – ikke minst siden det ser ut til å ha fått solide forsterkninger på midtbanen:

29 år gamle Kim André Madsen blir spillende assistenttrener Han kommer fra Strømsgodset og har hele 158 kamper i eliteserien bak seg etter debuten i Lyn  i 2006. Madsen har også en rekke kamper med flagget på brystet opp gjennom de
aldersbestemte klassene og 4 på A-landslaget bak seg.

Den 29 år gamle midtbanespilleren Lars Mendonca Fuhre – opprinnelig fra Hokksund – kommer fra 2 års spill i Örgryte i den svenske Superettan (nivå 2). Også han har toppserieerfaring – for Aalesund i Tippeligaen, før det ble spill i Allsvenskan for Hammarby.

Den  tredje nye midtbanespilleren er 21 år gamle Sivert Strangstad, som kommer fra Moss og var en av østfoldingenes beste i fjor.

19 år gamle Lars Larsson er en ny keeper. Han er på utlån fra Ham Kam, som i fjor hadde ham på utlån til Nybergsund IL Trysil.

Asker har skotten Kevin Nicol som trener. Han kom til Norge på utlån til Strømsgodset i 2005  og spilte for flere norske klubber fram til han etter 2 sesonger som spiller i Asker ble klubbens trener i 2015.

Asker Fotball spiller hjemmekampene sine på Føyka stadion. Den ble innviet i 1950 og senere modernisert med fullverdig friidrettsanlegg. Tribuneutvidelser har ført til en tribunekapasitet på 1450 plasser. Føyka har også fått kunstgress.

Laget spiller til vanlig  i sort/hvit-stripete trøyer og sorte shorts.

Other Articles

Elitefotball
Klubben
Årsmøter IF Fram