topp_banner

Årets første klubbpresentasjon

Alta IF er en fleridrettsklubb i Alta i Finnmark. Byen innerst i Altafjorden er administrasjonssenter i kommunen med samme navn og er med sine ca. 15000 innbyggere den største i Finnmark. Alta IF – som driver med fotball, friidrett, langrenn. hopp og kombinert, volleyball og boccia – ble dannet i 1929 med navnet Elvebakken Idrettslag. 1931 endret det navn til Alta Idrettslag og i 1946 til sitt nåværende – Alta Idrettsforening.

Av Leiv Harald Bakke, 30.01.2019

Fotballaget er – i likhet med de aller fleste av årets motstandere i Framparken – ikke noe nytt bekjentskap. Etter i 1994 å ha debutert på vårt nest øverste nivå, har Alta vekslet mellom spill i 2. og 1. div. Etter 5 sammenhengende år i 1. div. ble det nedrykk i 2012 og spill i 2. div. mot blant andre Fram i 2013. Det ble seier hjemme 1 – 0  og tap 1 – 4 i Framparken. En sterk hjemmestatistikk førte imidlertid til opprykk igjen for finnmarkingene,

Altas comeback i 1. div. (OBOS-ligaen) i 2014 ble imidlertid bare en gjestevisitt.  Siste serierunde borte mot Hønefoss ble en skjebnekamp for begge lag. Alta måtte vinne for å beholde plassen – og dermed sende Hønefoss ned. Det ble tap 0 – 1 og nytt møte med frammane i 2. div. i 2015.

I 2017 lå Alta på 2. plass – det vil si kvalifiseringsplass til OBOS-ligaen – før siste serierunde. Tap 0 – 1 hjemme mot Skeid sendte imidlertid finnmarkingene ned på 4. plass.

Etter  to sesonger i en annen 2. div.-avdeling var så Alta i fjor tilbake i samme avdeling som Fram. I motsetning til tidligere møter – med ”broderlig fordeling” av poengene, med seier på hjemmebanene, vant finnmarkingene nå begge kampene. Det ble 3 – 1 hjemme og 2 – 1 til dem i Framparken. Alta endte til slutt på 5. plass på tabellen.

Hva så med Alta denne sesongen?

De har igjen fått ny trener – nå amerikansk/argentinske Bryant Lazaro. Han har varslet satsing på et mer ballbesittende Alta-lag i år.

En ny spiller er 19 år gamle Brage Berg Pedersen, som kommer på utlån fra Tromsø IL og har spilt mange U-landslagskamper. Alta har mistet flere spillere siden i fjor, men blir nok å regne med på øvre del av tabellen i år, også!

Alta spiller hjemmekampene i Finnmarkshallen. Det er en flerbrukshall som sto ferdig i 1996 og har plass til ca. 1200 tilskuere. Den overtok som hovedarena for Alta etter at Alta Idrettspark ikke ble godkjent til bruk i 1. div. Sistnevnte har for øvrig publikumsrekorden i Alta – med ca. 3000 tilskuere på en kamp mot Rosenborg i 1995.

Lagets spiller vanligvis i gul/blå trøyer og blå shorts.